Унитети: Измените на Изборниот законик не гарантираат фер избори

by Фокус 19:27
19:27

Измените на Изборниот законик направени како резултат на договорот од Пржино не ги задоволуваат потребите на граѓаните бидејќи не ги направија неопходните измени за остварување на слободни и демократски избори во Македонија, реагираат од  новата албанска партија Унитети.

-Најважните прашања кои во минатото се покажаа како можност за манипулација со гласовите во изборниот процес не се изменети. Некои од нив се да не е предвидено квалитетно исчистување на избирачкиот список, остануваат затворени листи на кандидатите за пратеници, организирање на изборните зони (шест зони), а при носењето одлуки во ДИК, нема двојно гласање, туку евентуалните спорови се пренесуваат во Административниот суд, се вели во реакцијата на Унитетите.

- Advertisements -

Од новата партија сметаат дека при гласањето на дијаспората остануваат сите можности за злоупотреби од страна на администрацијата на дипломатско-конзуларните претставништва на Македонија.

Поврзани новости