Унитети: И новиот изборен законик не гарантира слободони и демократки избори

by Фокус 10:29
10:29

Измените на Изборниот законик направени како резултат на Договорот од Пржино не ги задоволуваат потребите на граѓаните бидејќи не ги направија неопходните измени за остварување на слободни и демократски избори во Македонија, соопштија од новата албанска партија Унитети на поранешниот висок функционер на ДУИ Гзим Острени.

„Најважните прашања кои во минатото се покажаа како можност за манипулација со гласовите во изборниот процес не се изменети. Не е предвидено квалитетно исчистување на Избирачкиот список, остануваат затворени листи на кандидатите за пратеници, организирање на изборните зони, при носењето одлуки во ДИК нема двојно гласање, туку евентуалните спорови се пренесуваат во Административниот суд“, велат од Унитети.

- Advertisements -

Поврзани новости