УНЕСКО: Владините проекти го уништуваат Охрид

by fokus 21:35
21:35

Комитетот за светско наследство на УНЕСКО алармира дека големиот број инфраструктурни проекти предложени за регионот во Охрид ќе влијаат врз неговата исклучителна вредност.

 На последната седница во Истанбул,Комисијата усвоила одлука со која изразува загриженост за иднината на овој регион, бидејќи утврдено е дека овие проекти веројатно ќе предизвикаат значителни потенцијални влијанија врз неговата универзална вредност.

УНЕСКО ја нагласува и можноста Охрид да биде вклучен на Листата на светското наследство во опасност, во 2017 година.

По оваа одлука на страницата отворена е петиција на www.change.org за заштита на едиствената локација во земјава под УНЕСКО, на која веќе се јавиле над 16 илјади лица.

Поврзани новости