Турскиот Парламент го прифати барањето на Ердоган за предвремени парламентарни и претседателски избори

by fokus

Турскиот Парламент денеска го одобри предлогот на претседателот на Турција, Реџеп Тајип Ердоган за одржување предвремени претседателски и парламентарни избори на 24 јуни.

Предлогот на Ердоган го поддржа 386 пратеници од сите политички партии, со исклучок на членовите на курдската Народна демократска партија (ХДП), кои ја напуштија собраниската сала пред гласањето.

Редовен термин за одржување на изборите беше ноември 2019 година.

Поврзани новости