Туфекџиќ: Укинувањето на екстерното е првиот чекор и победа на учениците, професорите и родителите

by fokus 19:20
19:20

Пратеничката Ивана Туфекџиќ по укинувањето на екстерното тестирање за Фокус вели дека тоа е првиот чекор и победа на учениците, професорите и родителите и вети дека понатаму политиките ќе бидат креирани заедно со нив.

-Илјадници средношколци и дел од професори беа по улиците, пишуваа писма, аргументацијата беше цврста, но не слушната од институциите. Дури и кампуваа, на преговорите им се закануваше Пешевски, а во Собранието и покрај барањата на опозицијата не беа повикани ниту еднаш на јавна расправа. По сета оваа голгота, сепак тие оставија силен печат во активизмот, но и во начинот на креирањето на образовната политика. Новото парламентарно мнозинство се обврза дека никогаш повеќе нема да наметнува образовни политики, дека ќе ги консултира сите засегнати страни, вели Туфекџиќ.

- Advertisements -

Таа беше една од најгласните во Студентскиот пленум, кој се бореше за правата на студентите, а ги организираше и најголемите студентски протести во историјата на Македонија.

Катерина Смилева

Поврзани новости