Царовска: Преку Светска банка ќе се обезбедат таблети за библиотечен фонд на секое училиште

by fokus 20:01
20:01

Новиот Закон за учебници не носи социјално раслојување, туку води кон еднаквост, а прави и исчекор во инклузивноста зашто првпат се воведуваат учебници во аудиоверзија и печатени на Брајова азбука, за да бидат опфатени сите ученици, рече министерката за образование и наука Мила Царовска во врска со дигиталните учебници кои од учебната 2021/2022 година најпрво се планира да бидат воведени во четврто одделение.

Во гостување на ТВ24, Царовска повтори дека училиштата ќе имаат законска обврска да поседуваат т.н. библиотечен фонд на ИТ-уреди кои ќе им ги даваат на реверс на учениците што ги немаат, а обврзани се и да им ги отпечатат дигиталните материјали на околу 1300 ученици кои дома немаат електрична енергија.

- Advertisements -

Преку Програма на Светска банка, рече, ќе биде обезбеден одреден процент на дигитални уреди што ќе бидат ставени во библиотечниот фонд за  располагање на учениците.

-Одиме со воведување во едно одделение за да може да си ги одмериме силите како систем и држава и да знаеме во која насока се движиме. Затоа што наједноставно е да набавите уреди наеднаш и да не знаете што со нив. Имавме таков проект „Компјутер за секое дете“ за кој се потрошија милионски суми, а на крајот немавме никаква корист од тие уреди, рече министерката за образование и наука.

Посочи дека со донации од компании и со ангажман на локалните самоуправи сега е намален бројот на ученици без ИТ-уреди во однос на  почетокот на учебната година.

-Денес бројката не е поголема од 8000 ученици кои следат настава на телевизија. Тоа не е мал број, но кога тој број ќе го спуштите само за четврто одделение, добивате не повеќе од 3000 ученици коишто треба да се снабдат со одреден уред, а тоа ќе биде со библиотечниот фонд, истакна Царовска.

Податоците за технички неопремени ученици се собираат од терен и секое училиште, како што рече, знае колку такви ученици има.

-Сметам дека проценката нема да биде воопшто тешка и затоа навреме  собираме за да може сите да се вклучат и да обезбедиме точен број на таблети колку што се потребни за четврто оделение за учениците кои имаат потреба од поддршка, додаде Царовска.

Поврзани новости