Царовска: Ги зголемивме платите на 90.000 работници и обесштевивме 5.000 стечајци

by fokus 16:48
16:48

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска на денешната прес конференција во Владата зборуваше за тоа кои работнички права ги зголемила Владата.

-Освен тоа што ги зголемивме платите на 90.000 работници и обесштетивме 5.000 стечајни работници, пред две недели Владатаги усвои измените на Законот за работни односи коишто исто такаги унапредуваат правата на работниците. Утврдивме прецизнидоговори коишто треба да потпишани од работодавачите, но сојасни критериуми и задолженија за да можат работниците да си гизнаат обврските и правата и да можат да се борат за истите. Пробната работа којашто беше утврдена на 6 месеци сега е на 4месеци. Платата на еден приправник беше 40 проценти, сега езголемена на 70 проценти, рече министерката Царовска.

Таа потенцираше дека Владата на РепубликаМакедонија спроведува социо – економскиот дијалог и ги почитуваработниците и синдикатите и работодавачите како важенпредуслов за економски раст и развој на државата.

Поврзани новости