Три милијарди дози вакцини досега аплицирани ширум светот

by fokus

Повеќе од три милијарди дози вакцини против Ковид-19 се аплицирани ширум светот, според податоци на западни новински агенции собрани од официјални извори до денеска.

Првата милијарда дози беа администрирани 20 недели по почетокот на првите кампањи за вакцинација во декември, втората милијарда за 6 недели, додека третата милијарда траеше уште 4 недели.

Околу 40 проценти од администрираните дози ширум светот (1,2 милијарди) биле во Кина, Индија (329 милиони) и САД (324 милиони).

Сепак, во однос на популацијата, вакцинацијата е водечка на Блискиот исток: Обединетите Арапски Емирати администрираа 153 дози на 100 жители, а Бахреин и Израел администрираа по 124 дози. Овие земји сочинуваат околу 60 проценти од населението кое е целосно вакцинирано.

Поврзани новости