Трамп потпиша забрана за влез на сириски бегалци во САД

by fokus 12:38
12:38

Американскиот претседател Доналд Трамп денеска  потпиша указ со кој на неодредено време го суспендира влезот во државата за сириски бегалци и го лимитира влезот на други бегалци во земјата, објави CNN.

Указот е насловен „Заштита на нацијата од влез на странски терористи во САД“ и со него Трамп го исполнува ветувањето дадено во изборната кампања за спречување на одредени бегалци да влезат во САД.

Наредбата им забранува на луѓето од одредени земји каде има тероризам да влезат во САД 90 дена, се додека не бидат соодветно проверени од државата. Земјите кои ќе бидат на удар се Иран, Ирак, Сирија, Судан, Либија, Јемен и Сомалија.

Поврзани новости