Трајчо Димков: Најстрашно е да го менуваме името спомнато во Библијата

by fokus

Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Трајчо Димков, порача дека промената на уставот со цел промена на уставното име е срамен и тажен момент во македонската историја.

„Според мене, ова најтажен и најсрамен момент во историјата на Република Македонија со цел да си го промениш името на државата. Името е спомнато во најстариот документ во историјата, Библијата. Името Македонија е историска придобивка на сите. Самот обид за вакво нешто е голем срам за оваа генерација Македонци. Вие подолжувате на сила да ги туркате уставните амандмани, а тоа е показател за уште една манипулација на македонските граѓани. Тие беа уверувани дека нема да има промена на уставното име. А, уште во почетокот спогодбата беше неделовнички поставена“, рече Димков.

Поврзани новости