Трајанов: Интерната истрага во „Телеком“ покажала дека прислушувањето одело преку МВР!

by Фокус 11:16
11:16

Внатрешната истрага во Македонски телеком, кој е дел од германската групација Дојче Телеком, а малцински сопственик е македонската влада, покажала дека прислушувањето било инцирано од Министерството за внатрешни работи, вели пратеникот и поранешен прв човек на МВР, Павле Трајанов.

– Системот за прислушување е така поставен што бројот се внесува во Управата за безбедност и контраразузнавање при МВР, додека тој само се регистрира во системот на операторот, кој не го интересира дали лицето кое е предмет на прислушување е законски или незаконски, бидејќи законот не предвидува одговорност за операторот. Негова должност е само да набави систем компатибилен со оној на МВР, но може да провери од која адреса било иницирано прислушувањето. Истрагата во Македонски телеком покажала дека броевите биле внесени од МВР – изјави за Фокус Трајанов.

- Advertisements -

Откако опозицискиот лидер Зоран Заев почна да ги објавува прислушуваните разговори во рамки на проектот „Вистината за Македонија“, Телеком, по налог на мнозинскиот акционер Маѓар Телеком, кој е пак е дел од групацијата Дојле телеком, започна внатрешна истрага со надворешни експерти. До МТ испративме прашања дали која фаза е истрагата и дали, доколку е завршената како што вели Трајанов, покажала дека прислушуваните броеви биле внесени преку МВР. Се уште чекаме одговор…

Поврзани новости