Тетово, прв на црната листа по загаденост на воздухот

by Фокус

Тетово со индекс на загаденост од 101,35 микрограми ПМ 10 честички во воздухот е прв на лиатата на најзагадени градови покажува веб-страницата Нумбео, чие седиште е во Србија. На истата веб страница, Скопје се најде на 37- мото место, а потоа следува Тирана со загаденост од 79,34 микрограми ПМ честички.

Министерството за животна средина, секојдневно објавуваа високи вредности на аерозагадување во градот под Шара. Во изминативе 5 последователни дена среднодневни концентрации на честичките прав ја надминале безбедната вредност по човечкото здравје.

Поврзани новости