Таравари: Не би сакал македонскиот јазик да се нарекува славомакедонски!

by Fokus

Градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари во гостувањето во Канал 5 на „Само интервју“, говореше за состојбата со јазиците и евентуалните уставни измени во Уставот на Македонија. Како што истакна тој, некои работи му пречат во однос на македонскиот јазик за тоа како е третиран.

„Јазиците се богатство и јас немам проблем да ги информирам граѓаните на три јазици. Тоа не ми пречи. Македонскиот јазик не би сакал да се нарекува славомакедонски јазик. Мене тоа ми пречи. Покажуваме емпатичност за народот и тој јазик треба да се третира како македонски јазик. Исто го мислам и за албанскиот јазик“, вели Таравари.

Поврзани новости