СЗО: Нема докази дека БСЖ вакцината штити од корона вирус

by fokus 19:35
19:35

Светска здравствена организација (СЗО) денеска соопшти дека нема докази дека БСЖ вакцината ги штити луѓето од инфекција со новиот корона вирус.

СЗО наведе и дека во тек се две клинички испитувања за БСЖ вакцината. Во недостиг на докази, СЗО не препорачува БСЖ вакцинација како превенција од Ковид-19.

- Advertisements -

Но, СЗО и понатаму препорачува неонатална БСЖ вакцинација во земјите или опкружувањата со голема инциденција на туберколоза.

Поврзани новости