Судот отфрла докази, СЈО се жали на Апелација

by fokus 18:54
18:54

 

Специјалното јавно обвинителство поднесе жалба до Апелациониот суд во Скопје за решението на Основниот суд да отфрли дел доказите случајот со насилството во општина Центар. Во овој случај еден од обвинетите е и поранешниот премиер Никола Груевски.

СЈО соопшти дека со ваквото решение на судот се врши суштествена повреда на одредбите од Законот за кривична постапка.

Претходно, судијката Татјана Михајлова ги одби како доказ „бомбите“ со образложение дека биле набавени на нелегален начин, со кршење на човековите права и слободи и на меѓународните конвенции. Таа, исто така, го одби предлогот на СЈО, претставувано од обвинителката Фатиме Фетаи, во доказната постапка да биде сослушан сведок со статус загрозен, чиј идентитет би го знаела само таа.

Поврзани новости