Судот ја одблокира сметката на Макпетрол „имајќи го во предвид јавниот интерес“

by Фокус 17:29
17:29

Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1 денеска донел одлука за одблокирање на сметките на Макпетрол и на ОИЛКО. Советот реши да ја прифати препораката која пред два дена ја даде Јавното обвинителство. Сепак, Судот одлучи институциите да продолжат да го следат платниот промет и сите трансакции што ќе бидат вршени од страна на овие компании.

-Кривичниот совет во рок од 24 часа имајќи го в предвид јавниот интерес и предлозите на странките во постапката, откако од страна на Јавното обвинителство Скопје во целост му беа доставени релевантни докази кои укажуваат на неопходноста од одмрзнување и деблокирање на сметките го преиначи решението на судијата на претходна постапка така што го одби предлогот на Јавното обвинителство Скопје за замрзнување на средствата и донесе решение со кое им наложува на банките да го запрат извршувањето на мерката од решението на судијата на претходна постапка, се вели во соопштението од Судот.

- Advertisements -

Сметките на Макпетрол беа блокирани минатата недела, веднаш откако МВР поднесе 21 кривична пријава против првиот човек на компанијата, Андреја Јосифовски, против членови на Управниот и Надзорниот одбор, како и за лица од Централниот депозитар и Комисијата за хартии од вредност.

 

 

Поврзани новости