Судот го ослободи од вина Ангел Бојаџиев, обвинет дека поткупувал граѓани да гласаат за ВМРО-ДПМНЕ

by fokus 15:43
15:43

Судечкиот совет од Основниот суд во Штип денеска му изрече ослободителна пресуда на поранешниот директор на ЈП „Исар“-Штип, Ангел Бојаџиев, кој беше обвинет за изборен поткуп за време на Локалните избори 2017 година. Неговиот адвокат Марјан Михов вели дека обвинението било темелено само на вербални докази.

– Обвинението беше дека вршел притисок, дека нудел вработувања, нудел различни бенефиции за да се гласа за ВМРО-ДПМНЕ, но сето тоа беа вербални докази и не беа поткрепени со ниту еден доказ, имаше и контрадикторни изјави. Судот го утврди тоа во текот на постапката и денеска беше ослободен од обвинение, вели Михов.

- Advertisements -

Според Бојаџиев се пуштаат обвиненија коишто не се издржани и се оцрнуваат луѓе кои не се осудени.

– Секоја пуштена кривична пријава има своја тежина, меѓутоа таа треба да се докаже, вели Бојаџиев.

Инаку, кривичното дело за изборен поткуп е едно од најтешките, а затворската казна за оние кои би биле прогласени за виновни би била од четири до 20 години.

Поврзани новости