Судир на два товарни бродови во Егејско Море

by Фокус

Два брода со знаме на Вануату и Сингапур се судрија во Егејско море, во морската област лоцирана на 9 наутички милји северно-северозападно од Хиос.

Според информациите, товарниот брод под знамето на Вануату со име АНТ има 13 членови на екипажот, а другиот товарен брод по име „Потенција“ има 19 членови на екипажот.

Бродот АНТ пловел од Александрија, Египет и бил наменет за Украина. Другиот, Потенција, отпловил од Смирна.

Судирот се случил во меѓународни води, во грчка област на одговорност за потрага и спасување, а грчкото Министерство за поморство ги известило капетаните на бродовите дека судирот се случил во грчко подрачје за пребарување и спасување.

Шест бродови на крајбрежната стража, морско пловило, брод на морнарицата, хеликоптер Супер Пума и други пловила се упатиле на местото на судирот, додека според информациите грчките сили веќе се на еден од двата бродови кои се судриле.

Поврзани новости