Судија – колку тоа г(о)рдо звучи!

by lali 21:24
21:24

Овие денови рамислувам на судиите. Тоа ми го побуди судијаката Димишкова којашто издаде судска наредба за влез во УБК, а истото беше поздравено со големо воодушевување од граѓаните. Секоја чест на нејзината храброст, иако таа стори нешто кое треба да биде нормално кога станува збор за судовите и судиите.

 

Но, што е со другите судии? Со повеќето од нив? Преставете си, голем дел од својот живот го поминале во учење, жртвувале премногу за да дојдат до таа висока позиција – судија, за на крај толку лесно да паѓаат под пристисоци и да бидат колебливи кога треба да се суди во име на правдата. Па зошто тогаш станале судии? Поради платата, поради останатите придобивки, или поради подароците? За што? И згора на се, се пожалиле дека им се вршело притисок? Епа ако не можат го поднесат притисокот, тогаш зошто не се откажале, зошто не дале отказ?

- Advertisements -

 

Во моменти кога се кршaт копјата во Македонија, дали државата ќе продолжи да живее во заложништво на корупција, терор и притисок или пак конечно еднаш ќе се спротистави на сето тоа во име на правдата, зависи од сите нас. Oд граѓаните, од СЈО и од судиите!

Поврзани новости