Стоилковски: Оваа власт негува портали што не се регулирани и ги користи за црна кампања

by fokus

Политичките партии во јавноста неретко се доживуваат како креатори на лажни вести, а дел од нивните членови и како лица кои ги шират на социјалните мрежи. Тие, пак, меѓусебно се обвинуват за креирање, пласирање и ширење на лажните вести.

Според портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски, главен продуцент на лажни вести во Македонија во моментот е владата на СДСМ. Под превезот на „лажни вести”, подвлекува, оваа насилна власт крие алатка за цензура. Порано, истакнува Стоилковски, новинарството се бореше со чувството за автоцензура, а сега „заевизмот“ го надградил со наметнување чувство за самоамнестирање.

-Всушност, под превезот на „лажни вести” оваа насилна власт крие алатка за цензура. Негува цели портали, медиуми што не се регулирани, и ги користи како оружје од кое „пука” црна лажна кампања кон опозицијата, Христијан Мицкоски, но и кон секој што не ѝ се покорува, истакнува Стоилковски.

Неговиот колега, портпаролот на владејачката СДСМ, Костадин Костадинов, во лажните вести присутни во медиумскиот етер кај нас лоцира политичка заднина и притоа директно ја посочува опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, додека за СДСМ, вели, во ниту еден момент не може да се поврзе со пласирањето лажни вести.

– Во отсуство на идеи и предлози во интерес на граѓаните и државата, во отсуство на политичка агенда, ВМРО-ДПМНЕ своето дејствување во јавноста го темели на невистини, лаги и лажни вести во спрега со одредени интернет-портали блиски до опозицијата. Најсилна алатка против лажните вести е вистината и начинот како таа вистинска информација што побрзо да стигне до граѓаните, вели Костадинов и посочува дека граѓаните заслужуваат вистинити, релевантни и навремени информации.

Извор: МИА

Поврзани новости