Стоилковиќ: Лајкот на Димитров е нова провокација на Северните власти кон Србија

by fokus 15:21
15:21

Пратеникот од Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоилковиќ, реагира на гест кој наводно го направил министерот за надворешни работи, Никола Димитров, ставајќи лајк на коментар кој е навредлив за Србија. Според Стоилковиќ овој т.н. гест може да предизвика бура од реакции во Србија, каде, додава тој, би се сфатил како провокација кон српската нација.

Стоилковиќ во својот пост одбива да ја нарече Македонија под своето уставно име, и реферира на државата само како на Северна.

- Advertisements -

„Нема веќе простор ни за политичка, нити за било каква друга коректност, едноставно станува збор за искомплексирана стока на врховистичко-иредентистичка политика на Северна.
Министру спољних послова Северне допала се идеја да “Србија треба да гори у паклу”.
Северни министар ставио лајк који би могао да изазове дипломатски скандал јер је на један коментар на његовом приватном ФБ профилу ставио знак свиђања на коментар:”Ми ћемо победити а Србија ће горети у паклу.Саботажа Србије је историјска.”
Још један непримерени гест Северних власти изазваће буру реакција међу Србима у Македонији и бити окарактерисан као непримерени дипломатски инцидент и нова провокација Србима и Србији.
Дали ће више вредети могућа извињења које би министар Димитров и Северна Влада упутила Србима и Србији?“, пишува тој.

 

Поврзани новости