Стано: Земјите членки на ЕУ ќе одлучат што понатаму со дијалогот меѓу Белград и Приштина, тие не се задоволни

by Fokus

Портпаролот на Европската комисија Петер Стано денес изјави дека последната рунда од дијалогот меѓу Белград и Приштина не донела напредок, бидејќи ЕУ не видела подготвеност на страните да најдат компромис, а за тоа ќе бидат информирани земјите-членки, а тие ќе бидат побарани насоки за тоа како понатаму да им се пристапи на партнерите и какви мерки да се преземат, кои се достапни.

Стано на редовниот брифинг за медиумите истакна дека високиот претставник на ЕУ Џозеп Борел не рекол дека дијалогот е неуспешен, туку дека рундата од дијалогот во четвртокот не донела резултат бидејќи страните не постигнале договор.

-Партиите не беа подготвени да ги надминат разликите. Европската унија не е страна во дијалогот, туку посредник, страни се Косово и Србија, рече Стано.

Според него, ЕУ им помага на Србија и на Косово да ги премостат разликите, но во тоа не може да биде успешна ако страните одбијат да го следат патот на компромисот и ако некој не сака помош.

-Се наоѓаме во сериозна ситуација и високиот претставник јасно кажа дека Србија и Косово се изложени на ризик да заостанат зад остатокот од регионот во процесот на евроинтеграции, бидејќи напредокот во тој процес не е тесно поврзан со дијалогот, изјави Стано.

Тој рече дека специјалниот пратеник за дијалог Мирослав Лајчак ги информира земјите-членки за рундата на дијалогот и потоа 27-те земји ќе одлучат како понатаму.

-Унијата е посредник и можеме да постигнеме онолку колку што се подготвени партиите да прифатат, рече Стано.

Запрашан дали Борел смета дека се применети ефективни рестриктивни мерки кон Косово, Стано рече дека не се забележани значителни чекори во однос на деескалација на ситуацијата, иако има некои чекори, а се уште постои потенцијал ситуацијата да се влоши. .

Мерките против Косово се привремени и ќе бидат на сила се додека членките на ЕУ сметаат дека е неопходно, наведе тој и посочи дека овие мерки може да се омекнат и зајакнат, како што налага ситуацијата.

На прашањето дали мерките може да се применат и на другата страна, Србија, Стано рече дека е одлука на 27-те членки на ЕУ во однос на тоа која страна не прави доволно за да се смири или да поттикне ескалација.

-Тие може да се воведат и за другата страна доколку се работи за заедничка проценка на 27-те членки на ЕУ. Тоа е процес кој е под постојан надзор на земјите-членки. Не се задоволни од исходот на колото, имаа различни очекувања и тоа го знаат партнерите, изјави Стано.

Поврзани новости