ССМ реагира зошто не е предвидено нивен претставник да се обрати на расправата за Законот за работни односи

by fokus 12:53
12:53

Сојузот на синдикати на Македонија денеска реагираше зошто на првата јавна расправа за Предлог-законот за работни односи во Клубот на пратениците е предвидено да се обратат само министерката за труд и социјална политика и претставник од Организацијата на работодавачи на Македонија, но не и претставник од синдикатите.

– За ваквата покана, од страна на ССМ веднаш е упатено протестно писмо до Министерството за труд и социјална политика и Министерот Мила Царовска. Со оглед на значењето на Законот за работните односи, кој претставува устав за работничките права за сите работници во Република Македонија, помеѓу кои има и членови на синдикатите во Република Македонија, исклучително несериозно е започнувањето на првата јавна дебата за Предлог на Закон за работните односи, без директно вклучување на работниците или на нивните претставници, велат од ССМ во соопштението.

- Advertisements -

Оценуваат дека со ова се создава впечаток дека процесот се води без трипартитен социјален дијалог, се фаворизира само едната страна, односно работодавачите и се остава можност за кратење на одредени права од работен однос на штета на работниците.

– Сојузот на синдикатите на Македонија, во услови кога Република Македонија се стреми кон приклучување на европското семејство, односно Европската унија, и во услови кога се залагаме за почитување на европските вредности, помеѓу кои спаѓаат и почитување на европските работнички права, нема да дозволи од страна на Министерството за труд и социјална политика и од страна на работодавачите, кои очигледно дејствуваат заеднички, да се извршат било какви намалувања на правата од работен однос на штета на работниците, се наведува во соопштението од ССМ.

Поврзани новости