Средношколци ја бојкотираат наставата, зашто МОН одбива скратена државна матура

by Фокус 11:41
11:41

Матуранти, организирани од Сојузот на средношколци, денеска не се вклучија во онлајн-наставата и го бојкотираа почетокот на второто полугодие од учебната година.

Тие бараат да полагаат два наместо четири (три екстерни и еден интернет предмет) од државната матура, додека МОН не предвидува измени во бројот на испити.

- Advertisements -

Претседателот на Сојузот на средношколци, Бленди Ходаи, за МИА изјавил дека, според информациите од нивни ограноци, бојкот има во средни училишта во 20 града, вклучително и во Скопје.

-Како и на средбата што ја имавме во декември, министерката вчера рече дека тоа ќе се земе предвид за новата концепција за државна матура од идната учебна година и дека Државниот испитен центар нема време сега да ги намалува – рече Ходаи.

Во меѓувреме, организацијата „Средношколски глас“ собира онлајн-потписи за неполагање на државната матура, но Ходаи вели дека Сојузот не е за целосно укинување на матурата.

Поврзани новости