Србија почна со производството на „Спутник В“, руската вакцина досега не предизвикала тромб

by Фокус 23:06
23:06

На институтот „Торлак“ во Србија почна производство на вакцината „Спутник В“ против коронавирус.

„Со ова Србија стана прва држава во јужна Европа која ќе произведува вакцина. Производството во Србија е во согласност со најстрогите стандарди“, соопштуваат од Фондот.

- Advertisements -

Во меѓувреме, шефот на руската служба за здравствен надзор Ала Самојлова изјави дека не регистрирале ниту еден случај на тромбоза по вакцинацијата со руската вакцина.

-Повеќефазното прочистување на вакцината „Спутник В“ со употреба на високотехнолошка хроматографија и микрофилтрација ја исклучува можноста во вакцината да успее да влезе голема количина на преостаната ДНК, што е фактор на ризик за развој на тромбоза – објасни Самојлова.

Поврзани новости