Советот за реформи треба да ја потврди методологијата за прочистување на правосудството

by Фокус 08:49
08:49

Советот за реформи во судството денеска треба да ја потврди методологијата за прочистување на правосудството. Овој процес, како што најави министерот за правда Бојан Маричиќ, е примарен за враќањето на довербата на граѓаните во системот.

-Долги судски рочишта, безброј одложувања, неефикасни постапки. Токму затоа во првите 100 денови со Судскиот совет и Советот на јавни обвинители интензивно работевме на подготовка на методологија по која следната година ќе се филтрира судството и обвинителството. Ова според нас е најдобриот начин, како фелата сама да си ги прочисти своите редови – рече истакна министерот за правда.

- Advertisements -

Пред неколку дена, судскиот совет разреши двајца судии од Охрид поради нестручно и несовесно работење, кои имаат право на жалба до Врховниот суд.

Поврзани новости