Сојуз на средношколци: Заканите сo бомби во училиштата мора да бидат сериозно сфатени

by Fokus

Министерството за внатрешни работи максимално да се посвети на потрагата по виновниците и брзо разрешување на ситуацијата, за повторно да може да имаме непречена и безбедна настава.

Овие закани мора да бидат сфатени сериозно имајќи ја предвид  безбедносната состојба во земјата и светот, апелира Сојузот на средношколци откако втор ден по ред имаше пријави за наводно поставени бомби во средни училишта во Скопје.

Во допис до медиумите Сојузот ја поздравува брзата реакција на надлежните и безбедносните служби во однос на евакуациите и смета дека покажаната подготвеност и професионалност во ваквите ситуации влеваат одредена доза на сигурност кај учениците.

-Што се однесува до самите ученици, би ги повикале на сплотен и смирен пристап кон проблемот. Секој од нас може да придонесе за достигнување на чувството на безбедност во училишните клупи.

Ги советуваме учениците одговорно да ги следат насоките од училишните служби, внимателно да ги следат информациите на темата, да се информираат од кредибилни извори, критички да ги консумираат вестите и да ги проверуваат повеќе пати податоците кои ги добиваат. Медиумска писменост е клучна во задржувањето на контрола врз ситуацијата, соопшти Сојузот на средношколци и додава дека е отворен за соработка и поддршка во  расчистувањето на случаите.

Поврзани новости