Со вакво темпо, во март ќе стекнеме колективен имунитет, смета епидемиологот Даниловски

by Fokus 11:52
11:52

Најлесен начин да се сопре епидемијата на Ковид-19 е да се прогласни карантин од три седмици, но некои луѓе живеат на раб на сиромаштија, смета епидемилогот Драган Даниловски.

„Ние не треба да дозволиме да се соочиме со епидемии од друг вид – самоубиства, психички растројства, ментални заболувања. Со краткотраен карантин за викенд ќе се намалат бројките. Со вакво темпо, милион жители ќе се инифицираат за 90 дена и ќе дојдеме до прагот на стекнување на колективен имунитет. До Комисијата за заразни болести е да одлучи кое сценарио ќе го избере“, смета тој.

- Advertisements -

Поврзани новости