СЛУЧАЈ ПРИСЛУШУВАЊЕ: Претседателот Иванов дава поддршка на медиумите во објавувањето на доказите

by Фокус

После повеќе од една недела од акцијата ПУЧ и два дена откако лидерот на СДСМ објави прислушувани материјали, со свој став се јави претседателот Ѓорге Иванов. Неговото соопштение Ви го пренесуваме во целост:

„Ја изразувам мојата целосна поддршка за брзо, ефикасно и транспарентно постапување на сите надлежни државни органи во утврдувањето на постоење на активности спротивни на уставно-правниот поредок и во санкционирањето на сторителите на кривични дела.

Повикувам, политичките субјекти во земјата да се однесуваат разумно и одговорно, во согласност со интересите на граѓаните и државата. Само на тој начин ќе докажат дека нивните програмски определби се во интерес на демократијата во Република Македонија.

Како демократска држава мора да покажеме зрелост пред предизвиците што се јавуваат во општеството. Истите мора да се решаваат по институционален пат.

Улогата на медиумите во демократското општество е да укажат на сето она што ги нарушува демократските процеси и е против интересите на граѓаните и државата. Во остварувањето на оваа улога ја имаат мојата целосна поддршка“, се вели во соопштението од претседателскиот кабинет.

Поврзани новости