Словенија ги заострува мерките на границите

by Fokus

Поради зголемениот број на увезени случаи на инфекција со коронавирус во изминатата недела, Словенија одлучи да ги смени критериумите за влез во земјата, така што тоа повеќе нема да зависи од епидемиолошката состојба во земјата на потекло на патниците, туку од нивниот КОВИД статус.

Одлуката за укинување на списоците на држави поради нивната епидемиолошка состојба и изедначување на условите за влез за сите патници стапи на сила во недела, а ќе се применува од четврток, 15 јули, објави словенечката влада, пренесе Хина.

Европски сертификат за дигитална вакцинација или дигитален сертификат на трети земји ќе важи за влез на патници во карантин во Словенија, а основен критериум за влез е доказ дека лицето се прележало КОВИД-19, дали е вакцинирано или тестирано и дека тестот резултатот е негативен.

Единствениот исклучок од ова правило се однесува на странците кои поседуваат земјиште или недвижен имот во Словенија и на децата на возраст под 15 години, доколку се во придружба на родител или старател, и нема да им се изрече карантин.

Министерот за здравство Јанез Поклокар најави дека владата повторно ќе се состане со епидемиолозите во понеделник за да ги координира и евентуално да донесе нови мерки бидејќи бројот на нови дневни инфекции се зголемува во последните седум дена, што се припишува на повеќе увезени случаи, пред се во неколку групи на словенечки дипломирани студенти.

Според словенечките медиуми, со заострување на мерките при влез во земјата, владата сака да го охрабри населението, особено помладите, да се вакцинираат што е можно поскоро, бидејќи 35 проценти од населението е заштитено со потребните дози на вакцини, многу помалку од посакуваните 70 проценти.

Поврзани новости