Следните недели ќе се формира Комисијата која ќе ги менува учебниците во Грција и Македонија

by fokus 20:52
20:52

Следните недели ќе биде формирана комисија, која ќе работи  на ревидирање на учебниците, при што менување ќе има и во Македонија и во Грција.

Ова го истакна вечерва шефот на македонската дипломатија Никола Димитров во интервју за Топ тема.

- Advertisements -

– Учебници ќе менувата и двете страни. Тоа ќе биде долг процес, кој почнува со едно нормализирање и пријателство. Комисијата е единствената обврска што се применува и на некој начин се употребува пред ратификациите, пред договорот да влезе во сила. Рокот е кус за формирање на таа комисија, Следните недели ќе треба да се формира комисија, да се најдат вистинските експерти, нивни, наши, тоа ќе биде долгорочен процес, рече Димитров.

На прашањето од кога всушност почнува македонската историја, Димитров вели дека тоа е прашање на историчарите, а тој по професија е правник.

– Но како граѓанин знам дека мојот јазик е еден од јужнословенските, нашата култура, традиција, самобитност, преродбеништво….мислам дека за нас е здраво да си бидеме горди на своето и мислам дека таа авантура треба да заврши, нагласи Димитров.

Поврзани новости