Што подготвува Путин на утрешната прослава на Денот на победата?

by Фокус 21:53
21:53

Русија подготвува голема прослава на Денот на победата во Москва во превез на тајност. Ниту граѓаните на Москва не знаат точно како ќе изгледа 9 мај, иако пробите се одржаа вчера.

Иако руските власти се фокусирани на испраќање порака до светот за моќта на Голема Русија, ситуацијата на бојното поле во Украина не ја покажува моќта која Путин сака да ја покаже.

Некои американски претставници веруваат дека Путин би можел да го искористи 9 мај за да го смени текот на војната во Украина поради неуспесите со кои се соочува.

Драматичните опции вклучуваат ескалација преку формално објавување војна или општа мобилизација или деескалација со прогласување победа.

Алтернативно, Путин би можел да понуди „комбинација“, пофалувајќи ја „победата“ на руската армија бидејќи го подготвува населението за тежок и болен конфликт како статус кво.

Украинските власти конкретно предупредија дека Путин планира да објави масовна мобилизација, па дури и да и објави војна на Украина.

Поврзани новости