Што е „роботот“ ChatGPT, новата алатка заснована на вештачка интелигенција?

by fokus

„ChatGPT е четбот, односно напреден јазичен модел развиен од OpenAI, позната истражувачка лабораторија со седиште во Сан Франциско. Тоа е еден од најголемите јазични модели што е обучен врз основа на разновиден опсег на текстови од Интернет, вклучувајќи веб-локации, форуми и платформи за социјални медиуми, за да се разбере и генерира текст како да го пишувал човек.

Оваа технологија има огромен потенцијал да го револуционизира начинот на кој бизнисите и поединците комуницираат со вештачката интелигенција. ChatGPT може да се користи за генерирање чет-ботови, кои можат да им помогнат на клиентите да ги решат нивните прашања, да генерираат извештаи, есеи, да составуваат мејлови и многу повеќе. Ботовите за разговор напојувани од ChatGPT се способни да одржуваат разговори како да разговарате со човек и можат да одговорат на широк спектар на прашања.

Покрај тоа, ChatGPT може да се користи и во областа на обработка на природни јазици (NLP) и може да се користи за генерирање резимеа, преводи и препораки за содржина. Оваа технологија може да се користи и во креативното пишување, бидејќи може да генерира статии, приказни и песни врз основа на информациите што му се дадени.

Друга придобивка од ChatGPT е неговата способност да го разбере контекстот на разговорот, што го олеснува одгововарањето на прашањата и поефикасно извршување на задачите. Оваа технологија е дизајнирана да учи од нејзините минати интеракции, овозможувајќи и постојано да се подобрува..

Како заклучок, ChatGPT е технологија која има потенцијал да го промени начинот на кој бизнисите и поединците комуницираат со вештачката интелигенција. Со својата способност да генерира текст сличен на човекот, да одржува разговори и да извршува низа задачи, тој има потенцијал да направи револуција во индустриите како што се услугите за клиенти, маркетингот и создавањето содржина.“

Овој текст е напишан токму од ChatGPT и има за цел да ги долови неговите способности. Четботот го напиша овој текст откако му ја дадовме следнава задача:

Ќе може ли да објасниш што е ChatGPT и за што може да се користи, во текст од 400 зборови?

Барањето и текстот беа генерирани на англиски јазик, бидејќи тоа му е „мајчин јазик“. Може да генерира и текстови на македонски јазик, но со мали јазични грешки.

ChatGPT и другите чет-ботови објавени оваа година предизвикаа дебата за придобивките и недостатоците на вештачката интелигенција, но и за нејзиното влијание врз општеството.

Опсегот на алатката за вештачка интелигенција поттикна дебата за потенцијалот на технологијата, што би можело да го промени начинот на кој се вршат многу работи.

Згора на тоа, идејата за машини кои имаат креативна и техничка интелигенција слична на човекот, поттикна аларм за тоа како вештачката интелигенција може да влијае на секојдневниот живот.

Постои загриженост дека ChatGPT и сличните алатки може да ги заменат работните места на луѓето во области како што се создавање содржина и програмирањето.

Но, друг дел од јавноста смета дека овие алатки се одлични додатоци кои можат да помогнат луѓето и вештачката интелигенција да работат заедно.

И додека трае дебата за влијанието на овие алатки врз општеството, студентите во Америка веќе на големо го користат ChatGPT за пишување на есеи и работни задачи.

Исто така, светски познатиот онлајн медиум Buzzfeed објави дека ќе го користи овој четбот за креирање на дел од содржините.

Катерина Смилева Божиновска

 

 

 

 

Поврзани новости