Штајнакер: Во рацете на владејачката гарнитура Македонија стана дисфункционална, а ВМРО-ДПМНЕ една од најбогатите партии во Европа

by fokus 13:23
13:23

После десет години владеење на ВМРО- ДПМНЕ и ДУИ, Македонија стана дисфункционална држава, а ВМРО-ДПМНЕ една од најбогатите партии во Европа, пишува во колумна за Дојче Веле, поранешната германска амбасадорка во Македонија, Гудрун Штајнакер.

-Размерите на манипулација и на злоупотребите на власта и слабеењето на цивилното општество излегоа на виделина во скандалот со прислушувањето во 2015 година. Внатрешнополитичката криза меѓутоа постои уште од многу порано. Таа датира и од пред насилното исфрлање на опозицијата од парламентот на 24.12.2012 година, кое претставува сепак пресвртна точка.

- Advertisements -

Недоволната реакција на меѓународната заедница, репрезентирана првенствено преку ЕУ, со оглед што Македонија од 2005 година е кандидатка за членство во  Унијата, и на САД, може да се разбере само со придавањето приоритет на „стабилноста“ на регионот по секоја цена. Тоа важи дотолку повеќе, што Македонија во т.н. бегалска криза игра „конструктивна“ улога.

Прашање е дали со претстојните избори може да се издејствува промена. ВМРО- ДПМНЕ, со оглед на контролата врз управата и судството, секако ќе остане најсилна партија, пишува Штајнакер.

Поранешната германска амбасадорка во Македонија, Гудрун Штајнакер неодамна одржа предавање на тема Македонија во рамките на конференцијата посветена на ЈИ Европа. Оваа колумна е извадок од нејзиниот реферат на тема „Опасностите за опстанокот на Македонија од внатре и од надвор“.

Фортографија: Дојче Веле

 

Поврзани новости