Шпанскиот суд пресуди дека локдаунот е неуставен

by fokus

Шпанскиот Уставен суд пресуди дека минатогодишната владина наредба за „заклучување“ за време на вонредната состојба е неуставна.

Судот во кратко соопштение нагласи дека одлуката не е донесена едногласно, а државната телевизија ТВЕ објави дека шест судии гласале „за“, а петмина биле „против“.

Во пресудата се вели дека ограничувањето на движењето ги крши основните права на граѓаните и фактот дека одлуката била на сила за време на вонредната состојба не е доволна за да се прогласи за уставна.

Поради пандемијата, шпанската влада прогласи вонредна состојба на 14 март 2020 година, забранувајќи им на граѓаните да ги напуштаат своите домови, освен за набавка на потребните намирници.

Поврзани новости