Шиповиќ воздржан, нови дилеми за ДУП-овите

by Владо Апостолов 16:30
16:30

Жерновски пред десетина дена стави вето на одлуката за донесувањето на двата спорни ДУП-ови во кои меѓудругото се предвидува и десеткатница на Водно.

На денешната седница се гласаше дали ветото да остане на сила. Сите 11 советници од ВМРО-ДПМНЕ гласаа против ветото на Жерновски, 11 советници од коалицијата на СДСМ гласаа ветото да остане на сила, додека Шиповиќ беше воздржан.

- Advertisements -

Шиповиќ изјави дека со денешната одлука, се потврдува одлуката дека ДУП-овите се валидни и донесени законски.

Градоначалникот, пак, стои на ставот дека не може со ист број гласови „за“ и „против“ да се донесе заклучок.

„Со ова се влегува во правен вакум и јас ова ќе го обжалам пред Уставниот суд. Сценариото не ви е добро“, рече Жерновски.

Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски и опозициските советници се повикуваат на Законот за локална самоуправа и велат дека според него за да се донесе детален урбанистички план, потребно е апсолутно мнозинство.

Пред две недели, откако советниците на СДСМ и на коалицијата ја напуштија седницата плановите беа донесени со просто, а не со апсолутно мнозинство. Шиповиќ гласаше против, меѓутоа со гласањето го овозможи кворумот за просто мнозинство, кое според ВМРО-ДПМНЕ е доволно во овој случај.

Поврзани новости