Шилегов: Топлификациската мрежа ќе му ја вратиме на Скопје

by Фокус 15:22
15:22

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска изјави дека ќе побара владата да му ја додели топлификациската мрежа на Град Скопје, бидејќи и било одземена.

– Таа мрежа е сопственост на градот, затоа што дел од средствата или партиципирањето во изградбата на таа мрежа се токму на граѓаните кои со плаќањето на приклучоците и услугите всушност ја имаат изградено таа мрежа. Тоа во 1999 година му било одземено од градот и ќе барам да се врати во сопственост на градот и да ги регулираме тие односи – истакна Шилегов.

- Advertisements -

Тој додаде дека во текот на наредниот месец ќе бидат основани неопходните правни субјекти, за да може во авсгуст да побараат од Регулаторната комисија да започне постапка за издавање лиценци и на претпријатието кое се занимава со дистрибуција на топлинска енергија и на претпријатието кое се занимава со гасификација.

 

Поврзани новости