Сеад Кочан се појави на распит за „Труст“ во Кривичниот суд

by fokus

Осомничениот во случајот „Труст“, Сеад Кочан  се појави на распит во Кривичниот суд, откако Специјалното јавно обвинителство (СЈО) побара да му се одреди притвор.

Второосомничениот Василије Авировиќ се очекува на распит во 14 часот.

Во предметот „Труст“ осомничени се три физички и три правни лица, меѓу кои и управителите на фирмите „Трансмет“, „Силекс“ и „Вато“ ДООЕЛ од Студеничани за учество на тендер на Електрани на Македонија.

Во случајот „Труст“, како што информираше СЈО, три фирми, задружени во конзорциум, го добиле тендерот на ЕЛЕМ вреден 1,06 милијарди денари или 17.235.772 евра, доставувајќи фалсификувани документи за сопственост на мехнизација и за кадровска екипираност.  

В.Б.

Поврзани новости