Се товари службеник од Битола дека пренел куќа во државна сопственост на име на радовишанец

by fokus 12:46
12:46

Битолчанец вработен како самостоен референт за геодетско катастарски  работи се товари за „злоупотреба на службената положба и овластување“ затоа што без никаков правен основ извршил промени на сопственост на куќа со деловени простории на улица „Петар Петровиќ-Његош“.

Со куќата сопанисувало Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор од значење на Р.Македонија. 49-годишниот Г.Н. во 2011 година пополнил пријава за запишување на промена во катастар на недвижности, без знаење на Н.Ј. од Битола, со што ја пренел куќата во нејзина сопственост, а потоа во 2012 година со непостоечки купопродажен договор ја пренел куќата во сопственост на  Н.У. од Радовиш, велат од Министерството за внатрешни работи.

- Advertisements -

Со тоа, додаваат од МВР, Г.Н. прибавил значителна противправна имотна корист, а и нанел значителна штета на државата.

Поврзани новости