Се намалуваат паричните казни за фирмите

by Фокус 19:00
19:00

Законите за прекршоци, за општа управна постапка и за парнична постапка, што вчера ги донесе Собранието, предвидуваат  три критериуми по кои ќе се одмерува, односно нивелира санкцијата, а кои во суштина значат драстично намалување на глобите за прекршоците за најголемиот дел од субјектите во Република Македонија.

-Со Законот за прекршоци суштинска новина е воведување на принципот на нивелирање на санкциите согласно економската моќ на субјектите. Овој принцип беше ветен со предизборната програма на нашата коалиција и денес сме посебно горди што успеавме да го исполниме тоа наше ветување, рече денеска Илија Димовски на денешната пресконференција.

- Advertisements -

Димовски објасни дека во пракса ова значи дека дека глоба во иста висина како досегашната ќе плаќаат само фирмите кои имаат над 250 вработени (а такви се само 0,3% од фирмите во Македонија) и имаат годишен приход од најмалку 100 милиони денари.

Поврзани новости