„Се издава“ – клучен натпис на македонските дуќани

by Фокус 20:11
20:11

Доволно е да прошетате само десетина минути низ било кој од трговските центри во Скопје, за да го забележите натписот „СЕ ИЗДАВА“ на секоја трет дуќан.

Денеска прошетавме низ трговскиот центар Буњаковец. Дури и оние дуќанџии кои работеа, ни велеа: „Слободно можете да го изнајмите и нашиот дуќан, и ние ќе го издаваме брзо“. На вториот кат од трговскиот центар речиси и да нема дуќан што работи.

„Се издава мојот дуќан и уште три други, малку подолу. Цената е од 100 евра па нагоре, најмногу до 200 евра. Тоа е, жив човек не влегува по цел ден, не се исплати да го држиме“, беше коментарот на сопствениците на дуќаните.

- Advertising -

За тоа како изгледа македонската реалност и развојот на малите бизниси, доволно говорат фотографиите.

 

Поврзани новости