СДСМ им подели примероци од Договорот за Фронтекс на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ и Левица

by Fokus

Пратениците од СДСМ на денешната седница за пратенички прашања им поделија печатени примероци од Договорот со ЕУ за Фронтекс, на пратниците од ВМРО-ДПМНЕ и Левица, потпишан на македонски јазик, без фусноти и додавки и побараа да им се извинат на граѓаните и пратениците.

-Јас мислев дека се јавивте за повикот да им се извините и на граѓаните и на пратениците за сите лаги кои ги пласиравте, посебно за преговарачката рамка. Еве ги заклучоците кои ги гласаше ова Собрание, односно парламентарно мнозинство на СДСМ а од кои ВМРО-ДПМНЕ избега, свиреше и урлаше. Во овие заклучоци е и овој Договор за Фронтекс, потпишан од Владата на чист македонски јазик, без додавки, без придавки, без фусности, на официјален македонски јазик.

-Бидејќи вистината е најсилниот лек против лагата, денеска на сите пратеници од ВМРО-ДПМНЕ ќе им поделиме по еден примерок од договорот со Фронтекс на чист македонски јазик, без додавки и придавки. Рамноправен македонски јазик со сите 24 јазици на ЕУ. Нека прочитаат и нека видат, како гордо звучи македонски јазик во ЕУ. Да видат дека со лаги и манипулации не се води политика. Да видат дека не се дел од државничката одлука и дека треба да се засрамат и да се извинат на граѓаните. Конечно да се приклучат на европскиот пат. Станавме дел од НАТО како Македонци со македонски јазик, како Македонци со македонски јазик ќе станеме и дел од ЕУ, рече координаторот на пратеничката група на СДСМ, Јован Митрески.

Поврзани новости