СДСМ: ЕЛЕМ го испразни Охридското Езеро

by fokus 19:24
19:24

СДСМ денеска презентираше документ според кој енергетската компанија АД ЕЛЕМ во денови на најмал доток на вода во Охридското Езеро,  произвела струја повеќе од планираното токму преку двете хидроелектрани коишто користат вода од езерото.

-Документот се однесува на декември 2016 година и од него може да се види дека хидроелектраните Глобочица и Шпилје, коишто користат вода од Охридското езеро, призвеле над 16 GWh повеќе електрична енергија од тоа што било планирано- стои во соопштението од СДСМ.

Од партијата апелираат ЕЛЕМ веднаш да престане со какви било активности што ја нарушуваат еколошката средина на Охридското Езеро.

Поврзани новости