СДСМ: Државна пензија за сите

by fokus

Социјалдемократскиот сојуз промовира нова економска мерка, со која ветува дека на секој граѓанин ќе му следува пензија од државата.

-Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија. Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија. Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија. Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост.Нашата цел е достоиствен живот за сите граѓани на Македонија. – стои во соопштението на СДСМ.

Поврзани новости