Сасоли смета дека треба да има реформи во ЕУ поради Македонија и Албанија

by fokus 14:50
14:50

Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли одговарајќи на новинарско прашање ја издвои блокадата на Македонија и Албанија во Европскиот Совет како пример зошто е потребна промена на правилата во Европската Унија.

Европскиот парламент е во процес на размислување за реформи во повеќе области на процесот на одлучување на ЕУ, како на пример во делот на правото на вето, на законодавната иницијатива на Парламентот, како и консултациите со националните парламенти, за да обезбеди пофункционална Европска Унија, порача шефот на Европарламентот.

– Видовте што се случи на последниот Совет, Парламентот, Комисијата, претседателството и 25 од 28 земји членки рекоа „да“ за почеток на преговори со Северна Македонија и Албанија, но одлуката беше блокирана од три земји, затоа мислам дека е добро да ги ревидираме нашите правила, изјави Сасоли.

- Advertising -

Како што јави дописничката на МИА од Брисел, тој истакна дека правилата на ЕУ се добри само ако водат до позитивни резултати и ги повика и медиумите да помогнат во пренесувањето на пораките на Парламентот и другите европски институциите.

Поврзани новости