Санкции од САД и Британија за бугарски службеници и фирми

by Фокус

САД и Велика Британија денеска објавија санкции за 8 бугарски политичари кои служеа како членови на парламентот и извршуваа највисоки владини позиции во координирана акција насочена кон корупцијата во земјите-членки на НАТО и ЕУ.

Санкциите наметнати од Британија се насочени кон најбогатиот човек во Бугарија, Васил Божков, поранешниот пратеник Дељан Пеевски и поранешниот функционер за национална безбедност и член на одборот на најголемата бугарска државна енергетска компанија Илко Жељазков.

САД, кои претходно воведоа санкции за Божков, Пеевски и Жељазков, најавија санкции против пет поранешни бугарски владини функционери „за нивната голема вмешаност во корупција во Бугарија“.

На листата на санкции на САД се најдоа Владислав Горанов, поранешен министер за финансии и поранешен заменик од партијата ГЕРБ, Румен Овчаров, поранешен министер за енергетика и поранешен пратеник од Бугарската социјалистичка партија, Николај Малинов, поранешен пратеник и водач на проруската лоби група во Бугарија позната како Национално движење на Русофилите и Александар Николов и Иван Генов, двајца поранешни шефови на нуклеарната централа Козлодуј.

Со санкциите се опфатени уште две компании на Малинов, неговата партија Русофили за преродба на татковината и Русофилското национално движење. На црната листа се најде и фирмата на Горанов – Трилема Консалтинг.

Поврзани новости