САД повикаа под итно да се формира влада

by fokus

Американското министерство за надворешни работи денес го повика македонските лидери да формираат нова влада без одлагање.

“Заедно со нашите партнери од НАТО и ЕУ, САД одблиску го следи формирањето на владата во Македонија по изборите на 11 декември 2016 година.

САД ги повикува македонските лидери да формираат нова влада без одлагање, на начин кој е во согласност со Уставот и македонските аспирации да влезе во ЕУ и НАТО. Формирањето на новата влада во согласност со владеењето на правото и примената на неопходните реформи ќе помогнат за заврши политичката криза која создаде големи тешкотии во демократскиот и економски развој на земјата и нејзината евро-атлантска интеграција.

САД бара од сите партии да го стават интересот на Македонија и нејзините граѓани пред било што друго, да работат заедно и целосно да го применат она на што се обврзаа во договорот од Пржино”, порачуваат САД.

Поврзани новости