Русковска: Одлуката на Уставниот суд може да ги амнестира сите за „27 април“

by fokus 13:50
13:50

Доколку Уставниот суд иницијативата ја разгледува по однос на одреден член од целиот Закон за амнестија и оцени дека е вонуставен, според обвинителката Вилма Рускоска, тогаш би биле амнестирани сите останати за настаните во Собранието на 27 април 2017 година.

Рускоска рече дека лично не знае во кој дел се однесува расправата пред Уставен суд, дали за целиот закон или само за одреден член.

- Advertising -
"

– Ако е за одреден член само, каде точно се наведува за кого важи и за кого не важи амнестијата и ако Уставниот суд донесе одлука дека тоа е вонуставен член, тогаш сите останати би биле амнестирани. А, не сметам дека Уставен суд иницијативата ја разгледува по однос на целиот Закон за амнестија, изјави Русковска.

Сепак се поизвесно е дека уставните судии нема поведат постапка за иницијативата на поранешниот директор на БЈБ, Митко Чавков бидејќи ниту еден од уставните судии не ја поддржа неговата иницијатива.

Поврзани новости