Руски војници оштетија далновод во Чернобил

by Fokus

Руските сили го оштетија високонапонскиот далновод што ја снабдува со електрична енергија украинската нуклеарна централа во Чернобил, набргу откако беше обновено снабдувањето со струја во тој објект, соопшти денеска украинскиот оператор на електроенергетската мрежа „Укренерго“.

Меѓутоа, не е соопштено дали штетата предизвикала целосно губење на надворешниот извор на напојување, додавајќи дека операторот побарал пристап до објектот поради поправка.

Компанијата „Укренерго“ не достави никакви докази за наводна штета или дејствија на руските сили, а западните медиуми наведуваат дека не се во можност независно да ги проверат таквите извештаи.

Поврзани новости