Руската економија никогаш нема да пропадне, вели Медведев

by fokus

Руската економија никогаш нема да пропадне поради санкциите, изјави денеска заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија, Дмитриј Медведев.

– Ги имаме сите можности за сопствен развој. Претходните санкции ни направија многу добро, принудувајќи нè да развиеме замена на увозот во сите сектори, вклучително и научно-интензивните, да развиваме нови технологии, производи и лекови – напиша Медведев на својот канал Телеграм, пренесе ТАСС.

– Нема да има колапс во економијата. Русија има многу доверливи партнери не само во постсоветскиот простор, туку и во Кина, Југоисточна Азија и африканските земји – истакна Медведев.

Тоа е огромен и перспективен пазар, кој не е конфликтен како европскиот, напиша тој и додаде дека резултатите од ова партнерство и соработка се сосема евидентни.

Според него, странските компании не сакаат да го изгубат рускиот пазар, туку се принудени да се повлечат од него под притисок на политичарите од нивните земји.

Фото: ЕПА

Поврзани новости